METSÄSTYSKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOE (MEJÄ)
Kokeen tarkoituksena on selvittää koiran kyky seurata haavoittuneen riistaeläimen verijälkeä. Verijäljellä pyritään jäljittelemään tositilannetta. Kokeessa on kaksi luokkaa, avoinluokka (AVO) ja voittajaluokka (VOI), jokainen koirakko aloittaa AVO luokassa. Kaksi kertaa avoimen luokan AVO1 saavuttanut koira siirtyy voittajaluokkaan, sillä on oltava näyttelypalkinto (T). Lajissa voi myös saavuttaa jäljestämisvalion arvon (FI JVA), siihen tarvitaan kolme VOI1 tulosta ja näyttelypalkinto (H).
Kokeessa metsään vedetään verijälki naudan- tai hirvieläimen verellä jota koiran tulisi itsenäisesti seurata. Jäljet tehdään edellisenä päivänä riistarikkaaseen maastoon. Veretys tehdään kostutetulla sienellä, joka on laitettu noin 2m naruun, sitä vedetään vapaana perässä. Jäljen päässä on kaato, kuivattu, tuore tai tuoreena pakastettu sulatettu hirvieläimensorkka. Jokaisella on oma jälki kokeessa, jäljet arvotaan koeaamuna. Jälki tehdään piilomerkittynä maastoon, koiran ohjaaja ei tiedä jäljen sijaintia.
Tuomari arvioi suorituksen, seuraa työskentelyä jäljestyksen ajan ja arvioi koiran kykyä suoriutua tehtävästään. Tuomarin apuna on opas jonka tehtävänä kertoa jäljen sijainti tarkasti. Koira seuraa verijälkeä kytkettynä kuuden metrin pituiseen jäljestysnaruun. Ohjaaja kulkee narun päässä, eikä saa puuttua koiran suoritukseen. Ennen jäljelle lähtöä suoritetaan laukauksensietotesti, koiran on se läpäistävä jatkaakseen jäljelle. Koiran tulee jäljestää itsenäisesti jälki alusta loppuun sallitussa ajassa joka on 45 minuuttia. Jäljellä tulee selvittää ”tehtävät” luokasta riippuen ja olla kiinnostunut kaadosta.
Mikäli työskentely on erinomaista kokeen ajan, saavutetaan 1. palkinto. Mikäli koira harhautuu jäljeltä, tulee sen löytää se itsenäisesti uudelleen. Tuomarin palauttaessa koira jäljelle seuraa palkintosijan pudotus. ”kadotusta” kutsutaan hukaksi, jos hukkia tulee kolme, koe keskeytyy, eikä koiraa voida enää palkita.
Mejässä voi kilpailla tai sitä voi harrastaa ihan vain omaksi ja koiransa iloksi. Mejä sopii koirakolle, joka nauttii luonnossa liikkumisesta. Koiraroduista se sopii kaikille, mutta kisaamaan pääsevät vain puhdasrotuiset koirat. Kilpaileminen edellyttää riittävän hyvää fyysistä kuntoa. Jälkien tekemisen aikana ja kisapäivänä kuljetaan osin vaikeakulkuisessakin maastossa useita kilometrejä.